Polityka prywatności

Co zawierają poniższe zapisy Polityki prywatności?

1. Wstęp
2. Administrator danych i podmiot danych
3. Przetwarzanie danych
     3.1. Identyfikacja danych
     3.2. Specjalne dane finansowe
     3.3. Zapisywanie
     3.4. Prywatne upodobania i hobby
4. Jak i dlaczego przetwarzamy Twoje dane
     4.1.Dane identyfikacyjne
     4.2. Specjalne dane finansowe
     4.3. Zapisywanie
     4.4. Prywatne upodobania i hobby
5. Polityka cookies
6. Jak chronimy Twoje dane
7. Twoje prawa
     7.1. Prawo do dostępu
     7.2. Prawo do korekty
     7.3. Prawo do usunięcia (zostania zapomnianym)
     7.4. Prawo do wprowadzenia ograniczeń
     7.5. Prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych i prawa do powiązanych decyzji automatycznych
     7.6. Prawo do przenoszenia danych
     7.7. Prawo do wycofania zgody
     7.8. Prawo do wniesienia skargi
8. Jak długo przetrzymujemuy dane
9. Komu udostępniamy prywatne dane
10. Przenoszenie Twoich danych do innych krajów

Wstęp

Użytkownik bettingexpert (‘Ty’) może dzielić się informacjami i opiniami na temat wydarzeń sportowych, szukać typów, konkurować z innymi o tytuł najlepszego typera, sprawdzać statystyki z meczów, recenzje bukmacherów oraz ich ofert (‘oferty’). Więcej o naszych usługach dowiesz się ze strony o nas. Kiedy korzystasz z naszego serwisu, wiele informacji może być udzielanych nam lub podmiotom trzecim.

Bardzo ważne jest, by poprzez zapisy o Polityce prywatności przedstawić Ci, w jaki sposób Twoje prywatne dane są gromadzone, wykorzystywane, konsultowane lub przetwarzane w jakikolwiek inny sposób, gdy korzystasz z serwisu www.bettingexpert.com (‘bettingexpert’). Prywatne dane to każde informacje na Twój temat, które mogą zostać wykorzystane, by Cię zidentyfikować lub umożliwiające Twoją identyfikację. Ten regulamin Polityki prywatności odnosi się do przetwarzania Twoich prywatnych danych na bettingexpert, nie zaś do przetwarzania danych na innch serwisach lub stronach internetowych, bez względu na to, czy należą one do właściciela bettingexpert, czy do kogoś innego. Własciciek bettingexpert (‘my’, ‘nas’, ‘nasz’) to:

Better Collective A/S,
Tolbodgade 12,
1253 Copenhagen K (Hovedstaden)
Denmark (DK)
CVR. 27652913

Niniejsze zapisy Polityki prywatności wchodzą w życie w maju 2018 roku. Część zapisów może z czasem ulec zmianie.

Istotne zmiany to takie, które mają wpływ na zakres Twoich praw, obowiązków oraz odnoszą się do ochrony oraz przetwarzania Twoich danych. Istotne zmiany odnoszą się do (ale nie tylko) uruchomienia nowych usług, użycia nowych technologii oraz przetwarzania Twoich prywatnych danych do nowych celów. W związku z tym, jeżeli wprowadzimy istotne zmiany w Polityce prywatności, wyślemy Ci powiadomienie poprzez nasz serwis lub innymi drogami i damy Ci możliwość obejrzenia tych zmian, zanim wejdą one w życie. Zostanie wystosowana do Ciebie prośba o wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z nowymi zasadami. Jeśli nie wyrazisz na to zgody, nie będzie możliwości korzystania z Twojego konta i usług dostępnych dla zarejestrowanych użytkowników.

Od czasu do czasu możemy wprowadzać niewielkie zmiany w Polityce prywatności. Niewielkie zmiany nie będą miały wplywu na Twoje prawa, obowiązki oraz odnosić się do ochrony prywatnych danych. Ten rodzaj zmian może odnosić się do (ale nie tylko) organizacji tekstu i gramatycznych korekt zapisów zasad Polityki prywatności, aby przekaz był bardziej przystępny. Fakt, że kontynuujesz korzystanie z naszego serwisu po opublikowanniu zaktualizowanej Polityki prywatności z niewielkimi zmianami oznacza, że przetwarzanie Twoich danych podlega zaktualizowanej Polityce prywatności z niewielkimi zmianami.

Administrator danych i podmiot danych

Korzystając z seriwsu bettingexpert możesz wyjawić pewne informacje, włączając te, które można uznać za dane osobowe. Kiedy Twoje prywatne dane są przetwarzane, w świetle prawa stajesz się podmiotem danych i masz prawo do egzakwowania swoich praw gwarantowanych Ci przez Europejskie Prawo Ochrony Danych Osobowych, wyjaśnione w niniejszych zapisach Polityki prywatności. Biorąc pod uwage fakt, że ustalamy cel i sposoby przetwarzania danych na bettingexpert, z prawnego punktu widzenia jesteśmy administratorami danych – Twoich danych na tej stronie. Administrator danych ma prawo do przetwarzania Twoich prywatnych danych, ale także obowiązek chronić je w sposób zgodny z regulacjami prawa europejskiego, szczególnie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (‘RODO’) oraz niniejszą Polityką prywatności.

Przetwarzanie danych

Przetwarzamy (lub możemy przetwarzać) różne rodzaje Twoich danych. Poniżej znajdziesz informacje dotyczące tego, jakiego rodzaju dane przetwarzamy oraz jak je kategoryzujemy.

Identyfikacja danych

Dane osobowe (Personal Identifiable Information - PII) – kiedy zakładsz konto na bettingexpert, przetwarzamy Twój adres e-mail, nazwę użytkownika, wyświetlamy nazwę oraz ID przypisane przez nasz system. Możemy także przetwarzać Twoje imię, nazwisko, adres, numer telefonu i telefon, jeśli zdecydujesz się dodać je do swojego profilu. W niektórych przypadkach, np. po wygraniu nagrody w którymś z konkursów, możemy poprosić Cię także o przysłanie nam kopii dokumentu tożsamości (np. dowodu osobistego, paszportu), aby zweryfikować Twoją tożsamość.

Dane identyfikacji elektronicznej (Electronic identification data)- kiedy logujesz się na bettingexpert, przetwarzamy adres IP urządzenia, z którego korzystasz, rodzaj i wersje przeglądarki, system operacyjny oraz czas Twojego logowania. Jeśli logujesz się za pośrednictwem mediów społecznościowych, wygenerują ‘tokeny społecznościowe’, czyli dane uwierzytelniające, które będziemy przetwarzać za każdym razem, gdy zechcesz zalogować się w ten sposób do bettingexpert.

Specjalne dane finansowe

Identyfikacja danych finansowych – jeśli dodasz je do swojego profilu, możemy przetwarzać dane dotyczące Twojego konta Skrill/ Paypal.

Zapisywanie

Obrazy – jeśli tylko zechcesz, możesz załadować swój obrazek profilowy. Może być to Twoje zdjęcie lub jakikolwiek inny obrazek, który chcesz połączyć ze swoim kontem.

Prywatne upodobania i hobby

Korzystanie z mediów – niektóre z Twoich interakcji na naszej stronie wymagają publicznych informacji. Konkretnie: jeśli opublikujesz typ, musimy przetworzyć informacje o Twoim typie, np. data i czas dodania typu, ID wydarzenia, które typujesz, czy Twoje uzasadnienie typu.

Tworzymy także statystyki o sukcesach Twoich typów i przetwarzamy dane niezbędne do prowadzenia rankingu typerów (np. kto ma najwyższy wynik prognozowania). Dodatkowo przetwarzamy informacje na temat tego, kto Cię obserwuje na bettingexpert, jak również, kogo obserwujesz Ty. Przetwarzamy także informacje o Twoich zainteresowaniach, jak np. preferowane zawartości oglądane na bettingexpert i funkcje, z których korzystasz.

Jeśli zechcesz, możesz dodać informacje o swoich kontach na portalach społecznościowych, swoje zainteresowania związane z hazardem (np. bukmacherka, sloty, kasyna, poker, bongo). Możesz też opisać siebie wypełniając sekcję „O mnie” na swoim profilu.

Jak i dlaczego przetwarzamy Twoje dane

Zbieramy i przetwarzamy dane na Twój temat kiedy się logujesz i korzystasz z naszego serwisu. Twoje osobiste dane przetwarzamy w celu świadczenia Ci usług i polepszania Twoich doświadczeń z nimi związanych, aby rozwijać nasz serwis oraz po to, by zabezpieczyć i utrzymywać funkcjonowanie bettingexpert. Więcej o celach przetwarzania Twoich danych znajdziesz poniżej.

Dane identyfikacyjne

Dane osobowe (PII) – Twoje dane umożliwiające Twoją identyfikację (adres e-mail, nazwa użytkownika, wyświetlana nazwa, ID przypisane przez nasz system) służą do tego, by odróżnić Cię od innych zarejestrowanych na bettingexpert użytkowników. Twój adres e-mail posłuży nam także do komunikowania się z Tobą w związku z wprowadzaniem zmian na Twoim koncie lub w naszym serwisie oraz w celach komercyjnych, jeśli zgodzisz się na otrzymywanie takich wiadomości. To od Ciebie zależy, czy wyjawisz nam swoje prawdziwe imię, nazwisko, adres, czy telefon. Te informacje mogą posłużyć do spersonalizowania Twojego konta oraz do rozwinięcia kanałów komunikacyjnych z nami. Będziemy jednakże prosić o Twoje prawdziwe imię, nazwisko, numer telefonu oraz kopię Twojego dowodu tożsamości jeśli będziesz laureatem któregoś z naszych konkursów, celem weryfikacji Twojej tożsamości i przekazania Ci nagrody.

Dane identyfikacji elektronicznej – przetwarzamy numer IP urządzenia, z którego się logujeszm, aby umożliwić komunikację Twojego sprzętu z naszym serwerem; aby ustalić przybliżoną geolokalizację, co może dalej posłużyć do personalizowania usług (np. wyświetlenia zawartości odpowiadającej wybranemu językowi oraz legalnych prawnie treści związanych z hazardem w Twoim kraju), jak również w celach analitycznych. Więcej o tym, jak przetwarzamy dane w celach analitycznych, znajdziesz w zapisach naszej Polityki cookies.

Przetwarzanie szczegółów dotyczących Twojej przegladarki i systemu operacyjnego jest niezbędne, aby zapewnić Ci najwyższą jakość naszych usług. Czasami będziemy również potrzebować tych informacji do rozwiązywania problemów technicznych – jeśli jakieś się pojawią.

Jeżeli zalogujesz się przez portale społecznościowe, nie wykorzystujemy żadnych informacji dostepnych na Twoim profilu w tychże. Jeśli zdecydujesz się na logowanie z profilu portalu społecznościowego, wygenerowane zostaną odpowiednie tokeny, które następnie wykorzystamy wyłącznie w celach weryfikacyjnych.

Specjalne dane finansowe

Poprosimy Cię o podesłanie nam szczegółów Twojego konta Skrill/ Paypal jeśli wygrasz u nas nagrodę pieniężną. Dane te będą dla nas niezbędne do wykonania dla Ciebie przelewu.

Zapisywanie

Obrazy – możemy przechować Twoje obrazki profilowe, aby umożliwić Ci spersonalizowanie Twojego profilu na naszej stronie.

Prywatne upodobania i hobby

Typy – przetwarzanie informacji o typach, które publikujesz jest niezbedne do tworzenia typów i udostępniania ich innym uzytkownikom i gościom na bettingespert. Statystyki o trafionych prognozach, które tworzymy są potrzebne do tego, aby konkursy i ranking typerów były transparentne i uczciwe.

Obserwowanie/ Obserwujący – informacje o Twoich obserwacjach i typach, które obserwujesz są dostępne dla wszystkich użytkowników i odwiedzających gości bettingexpert. Mocno wierzymy w siłę transparentności, dlatego uważamy, ze każdy typer, potencjalny typer lub po prostu gość powinien mieć mozliwośc oceny sukcesu i spolegliwości każdego typera, zaś typerzy możliwość dzielenia się wiedzą z innymi ludźmi.

Ulubione – przetwarzamy informacje na temat Twoich osobistych upodobań, aby rozpoznać Twoje preferencje, które mogą posłużyć nam do celów komunikacji komercyjnej. W tym celu korzystamy z platformy marketingowej Eloqua. Więcej o tym narzędziu i powiązanych z nim działaniach przeczytasz w Polityce cookie. Jeśli nie chcesz stać się podmiotem podejmowania decyzji automatycznych, włączając w to profilowanie, przeczytaj sekcję Prawo do sprzeciwu przetwarzania danych i prawa do powiązanych decyzji automatycznych, którą znajdziesz pod sekcją Twoje prawa.

Powiązane konta – informacje, które nam dostarczasz w związku z kontami portali społecznościowych, osobiste zainteresowania odnośnie hazardu i komentarze o sobie służą nam do rozwijania Twojego profilu. Możemy także wykorzystać Twoje zainteresowania, aby lepiej przygotować treści komercyjne, które od nas otrzymasz.

Polityka cookies

Każda przeglądarka, która odwiedza naszą stronę otrzymuje od nas pliki cookies. Korzystamy z cookies, ponieważ chcemy zapewnić jak najlepsze doświadczenia każdemu, kto nas odwiedzi.

Poprzez korzystanie z cookies, przetwarzamy standardowe informacje logowania i szczegóły wzorów zachowań stronę gości. Cookies umożliwiają nam usprawnienie nawigacji na stronie, analizę zachowań wszystkich osób na stronie, promowanie produktów i dostarczanie treści od podmiotów trzecich. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookies, przeczytaj Politykę cookies.

Jak chronimy Twoje dane

Nie zbieramy danych osobowych w nadmierny sposób. Przetwarzamy tylko te dane, które są nam najbardziej potrzebne i tylko w uzgodnionych celach. Staramy się mieć zawsze aktualne informacje i przechowywać je w bezpieczny sposób. Nie przetwarzamy danych przez okres dłuższy, niż jest to niezbędne dla pozyskania informacji.

Wykorzystujemy środki techniczne i organizacyjne w zgodzie z dobrymi praktykami branżowymi, aby chronić Twoje dane. W związku z tym korzystamy ze srodków technicznych i organizacyjnych zapeaniających zabezpieczenie Twoich danych przed przypadkową lub nielegalną stratą, zmianą, kradzieżą, nieautoryzowanym dostępem, nieautoryzowanym wykorzystaniem i przeciw wszystkim innym nielegalnym formom przetwarzania.

Stosujemy różne poziomy dostępu kontroli nad Twoimi danymi. Restrykcje dostepu kontroli bazują na potrzebach i wymogach bezpieczeństwa. Zapewniamy Cię, że tylko odpowiednio upoważnione osoby mają dostęp do Twoich danych, których wiesza i umiejętności o gospodarowaniu danymi jest niezbędna do wypełnienia przypisanych im zadań w związku z powierzoną im pracą.

Twoje prawa

Prawo do dostępu

Masz prawo do tego, by otrzymać od nas potwierdzenie dotyczące tego, czy Twoje dane są przetwarzane oraz – jeśli tak faktycznie jest – zażądać dostępu do swoich danych. Jeśli chcesz uzyskac potwierdzenie oraz dostęp to swoich osobistych danych, skontaktuj się z nami: [email protected].

Prawo do korekty

Masz prawo do poproszenia nas o usunięcie nieprawidłowych danych osobistych, które Cię dotyczą. Biorąc pod uwagę cel przetwarzania danych, masz prawo do podawania niepełnych danych.

Prawo do usunięcia (zostania zapomnianym)

W ograniczonych przypadkach, masz prawo zażądania od nas usunięcia informacji, które o Tobie zebraliśmy:

  • gdy dane nie są już potrzebne do celów, w których zostały zebrane,
  • gdy wycofałeś zgodę i nie ma podstaw prawnych, byśmy dalej przetwarzali Twoje dane,
  • gdy nie wyraziłeś zgody na przetwarzanie i nie występują podstawy prawne, by kontynuować,
  • gdy dane zostały przetworzone bezprawnie lub
  • gdy dane muszą zostać usunięte w zgodzie z systemem prawnym..

Prawo do wprowadzenia ograniczeń

Masz prawo do wprowadzenia ograniczeń dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych w następujących przypadkach:

  • gdy trafność Twoich danych jest niejasna – przetwarzanie może zostać ograniczone do okresu, w którym będzie to niezbędne dla zweryfikowania trafności danych,
  • przetwarzanie jest bezprawne i żądasz nałożenia ograniczeń zamiast usunięcia,
  • dane nie są nam już potrzebne do celów, dla których zostały zebrane, ale jest Ci to potrzebne w związku z przepisami prawnymi,
  • jeśli sprzeciwiasz się przetwarzaniu danych osobowych, które przetwarzane są w związku z naszymi interesami prawnymi, podczas oczekiwania na weryfikację, czy nasze interesy prawne stoją ponad Twoimi podstawowymi prawami i wolnością.

Prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych i prawa do powiązanych decyzji automatycznych

Masz prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania przez nas Twoich danych na podstawie Twojej sytuacji na każdym etapie przetwarzania Twoich danych osobowych, włączając w to profilowanie. Na Twoją prośbę przerwiemy przetwarzanie danych do momentu, aż będziemy w stanie przedstawić Ci podstawy prawne do kontynuowania, które będą stały ponad Twoimi podstawowymi prawami lub jeśli dalsze przetwarzanie będzie niezbędne dla ustanowienia, wyegzekwowania, lub obrony dociekań prawnych.

W każdej chwili masz prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych włączając w to profilowanie, bezpośrednio w celach marketingowych. Korzystamy z Eluqua dla decyzji automatycznych włączając w to profilowanie, cele marketingowe, zaś Ty możesz wykluczyć siebie z dalszego przetwarzania danych w tych celach korzystając z tego linku. W związku z Twoim wykluczeniem, Twoje dane nie będą dłużej przetwarzane w celach marketingowych. W związku z automatycznymi decyzjami, masz prawo poprosić, by interweniował człowiek.

Prawo do przenoszenia danych

W określonych przypadkach masz prawo otrzymywać swoje dane osobowe, które dostarczyłeś nam w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym, możliwym do odczytania przez maszyny formacie (np. formacie elektronicznym) i masz prawo do zażądania przeniesienia tych danych gdzie indziej bez przeszkód z naszej strony, o ile takie przeniesienie będzie technicznie możliwe.

Prawo do wycofania zgody

Jeśli nie zgadzasz się z podstawami do przetwarzania Twoich danych, możesz w każdej chwili wycofać swoją zgodę bez opłat i nie podając nam powodu. Aby wycofać zgodę na przetwarzanie danych, wykasuj swoje konto na bettingexpert.

Wycofanie zgody nie ma wpływu na podstawy prawne obowiązujące przy uprzednim wyrażeniu zgody. Miej na uwadze, że po wycofaniu zgody, nie będziemy dłużej przetwarzać Twoich danych i w konsekwencji nie będziemy dłużej oferować Ci naszych usług.

Prawo do wniesienia skargi

Jeśli czujesz, że Twoje dane osobowe mogły zostać wykorzystane nieprawnie, możesz skontaktowac się z nami: [email protected] . Masz także prawo do wniesienia skargi w instytucji odpowiednim ds. ochrony danych. Instytucja odpowiednie ds. ochrony danych w Unii Europejskiej mogą być przydzielane na podstawie miejsca Twojego zameldowania lub miejsca, w którym nastąpiło złamanie prawa.

My stacjonujemy w Danii, dlatego możesz wybrać kontakt z Danish Data Protection Agency – adres: Datatilsynet, Borgergade 28, 5, DK-1300 Copenhagen K; e-mail: [email protected]

Jak długo przetrzymujemy dane

Dane trzymamy tak długo, jak długo posiadasz konto na bettingexpert. Kiedy usuwasz swoje konto, my usuwamy Twoje dane. Wiedz, że nie usuniemy informacji dotyczących Twoich opublikowanych typów, ponieważ mamy do nich prawo własności intelektualnej. Typy zostaną jednakże zdepersonalizowane – innymi słowy: Twoje dane osobowe zostaną z nich usunięte i nie będzie można dłużej powiązać tych typów z Tobą.

Komu udostepniamy prywatne dane

Możemy dzielić się Twoimi danymi z podmiotami trzecimi. Podmiotami trzecimi są:

  • członkowie Better Collective Group, włączając Better Collective A/S i jego zaplecze (BC Group) – więcej o członkach BC Group znajdziesz tutaj. Miej na uwadze, że to my ustalamy cel i środku przetwarzania danych, jak również to my decydujemy, które z Twoich danych będą przetwarzane przez członków BC Group.
  • podmioty, które pomagaja nam w regularnym dostarczaniu i dalszym rozwoju naszego serwisu (np. analizy, prace konserwacyjne, marketing, development). Mają one prawo do rozsądnego przetwarzania Twoich danych w celach wykonania powierzonych im zadań. Miej na uwadze, że to my ustalamy cel i środku przetwarzania danych, jak również to my decydujemy, które z Twoich danych będą przetwarzane w celach wykonania powierzonych zadań.
  • władza publiczna i agencje przestrzegania prawa jeśli będzie to niezbędne i jeśli będziemy do tego prawnie zobowiązani lub upoważnieni.
  • podmioty trzecie, które mają dostęp do naszego API, które może ujawniać Twoje typy, nazwę użytkownika, avatar, oceny, sukcesy typerskie i kraj.

Przenoszenie Twoich danych do innych krajów

Możemy przenosić Twoje dane poza teren Europejskiej Strefy Ekonomicznej w celu stałego dostarczenia naszych usług lub ich dalszego rozwoju. Podejmujemy wszelkie środki w odniesieniu do odbiorców danych osobowych, aby zapewnić odpowiedni poziom ochrony i odpowiednie zabezpieczenia określone w obowiązującej ustawie o ochronie danych, w szczególności w zakresie RODO.

Twoje dane osobowe mogą zostać przekazane odbiorcy z kraju, o którym Komisja Europejska uważa, że ma odpowiedni poziom ochrony danych. Możesz dowiedzieć się więcej o krajach o odpowiednim poziomie ochrony tutaj.

Jeśli Twoje dane zostaną przeniesione do odbiorcy w Stanach Zjednoczonych, naszym celem jest transfer danych w sposób określony przez mechanizm Privacy Shield (Tarczy Prywatności). Więcej informacji o mechanizmie Privacy Shield jest dostępnych tutaj.

W razie potrzeby zawieramy umowy o ochronie danych z odbiorcami danych, które będą zawierać standardowe klauzule umowne wydane przez Komisję Europejską i które zobowiązałyby odbiorcę danych do zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony i wdrożenia stosownych zabezpieczeń, zgodnie z obowiązującym prawem o ochronie danych, a zwłaszcza RODO, w odniesieniu do przetwarzania Twoich danych osobowych.