Testiraj novi bettingexpert

Osnove Klađenja

Menadžment Obrtnog Kapitala


Postoje dve osnovne karakteristike uspešnog i dugoročnog sportskog kladioničara. Prva karakteristika je sposobnost da prepozna vrednost u ponuđenim kvotama, a druga je da ume da raspolaže svojim obrtnim kapitalom.

Drugačije rečeno, on ume da optimalizuje vrednost i da rizikuje snalažljivo.


Puno kladioničara ima sposobnost da prepozna vrednost u određenim ligama sportskog klađenja, bilo  po „osećaju“  ili intuiciji ili o nekakvoj aplikaciji statitstičkog modela koji određuje verovatnoću nekog rezultata.

Ali kada si jednom otkrio da je nešto vredno klađenja, kako odrediti ulog kojim bi izvukao maksimum od te procene, a da istovremeno zaštitiš svoj obrtni kapital?

 

Šta Je Tvoj Obrtni Kapital?

U suštini, tvoj obrtni kapital je iznos koji si voljan da rizikuješ i uložiš u svoje klađenje. Bitno je da počneš sa obrtnim kapitalom koji će ti dozvoliti da se kladiš tako da imaš konstantan rast prihoda.

Preporučujemo da počneš sa obrtnim kapitalom od najmanje 50 dinara, a najbolje 100 dinara. Istina, ovo znači da je iznos koji ulažeš na svakoj opkladi mali, naročito ako imaš početni kapital od oko 1000 dinara. Ali treba da razmišljaš dugoročno, a ne rizično, zar ne? Počni od malog i gradi. Strpljenje. To je ključ uspešnog klađenja.

Koliko Treba Uložiti Pri Svakom Klađenju?

Postoje mnoge i raznolike taktike ulaganja koje su moguće i koje su se koristile u uspešnom sportskom klađenju.

Nadamo se da će do kralja ovog poglavlja čak i oni sa najmanjim iskustvom u klađenju biti upoznati sa najpopularnijim strategijama menadžmenta kapitala, da će bolje razumeti osnove obrtanja novca i da će znati kako da povećaju svoje šanse da postanu deo malog procenta kladioničara koji dugoročno profitiraju.

Konstantan Procenat Tvog Obrtnog Kapitala

Prva taktika je da održiš konstantan procenat svog obrtnog kapitala pri svakom klađenju. Pretpostavka je da ovaj metod štiti kladioničara od toga da izgubi čitav svoj obrtni kapital jer se ulog smanjuje ukoliko se i obrtni kapital smanjuje.

Nešto poput Zenonovog paradoksa. Ako pri svakom odstrelu ona prepolovi ukupnu distancu, strela nikada neće dostići svoju metu. Dakle, iako su šanse za to male, posle 33 uzatopna gubitka, ako ulažete svega 5% od svog obrtnog kapitala od 1000 dinara, ostalo bi ti 200 dinara.

Uglavnom, ova taktika podrazumeva da imaš jednaki ulog pri svakom klađenju i jednake kvote pri svakom klađenju.

Na primer, da li bi zaista hteo da ulažeš isti procenat na favorita na kvotu 1.70 kao i na autsajdera na kvotu 3.50 bez ikakvog obzira na realnu mogućnost da dođu?

Naravno da je odgovor ne.

Šta više, čak i da ulažeš samo na favorite od 1.70, da li je verovatno da će baš svaki favorit od 1.7 da dođe? Drugim rečima, da li svaki favorit sa kvotom 1.70 ima baš isti kvalitet? Možda, ali teško da je tako.

Taktika Konstantnog Procenta, iako nudi dobar menadžment obrtnog kapitala, ne uspeva da prepozna vrednost kao ključni deo uspešnog taktiziranja. Takva taktika, na kraju krajeva, ti daje mogućnost kako da najpametnije gubiš svoj novac.

Uzeti Kvote u Obzir

Ovaj metod je sličan taktici Konstantnog Procenta, samo što pride ide dalje, pa uzima u obzir kvote koje se nude za određeni meč.

Tako na primer, ulažeš 5% od ukupnog obrtnog kapitala 1000, tj. standardnih 50 dinara

Ako se kladiš na kvotu 2.00, iznos ostaje 50 dinara, ali ako se na primer kladiš na kvotu 11.00 tj na autsajdera, taj iznos postaje 5 dinara.

To se da izračunati ovako:

(1000 * 0.05) / (11.00 -1) = 5

Ovo funkcioniše sasvim fino kada se kladiš na autsajdera, ali šta ako hoćemo da se kladimo na favorita sa malom kvotom? Ako ulažeš 5% bilo kog obrtnog kapitala, klađenje na kvotu 1.05 bi značilo da ulažeš čitav svoj obrtni kapital.

Mi nikada ne bismo preporučili da kladiš bilo koji iznos sa kvotom 1.05 na favorita, a kamoli čitav obrtni kapital, ali ograničenja ove taktike moraju biti jasna, jer ona još uvek ne uzima u obzir prepoznatu vrednost izvesne ponude za klađenje.

Kelijev Kriterijum

Iako još uvek ima svoje kritičare, Kelly Metod je položio test vremena, s obzirom da je stvoren sredinom 1950-ih. U suštini, ova metoda uzima u obzir verovatnoću da će određeni tim ili igrač pobediti, kao i vrednost kvota koje su ponuđene povezanu sa tom verovatnoćom. Ovakva vrednost se često spominje i kao procena rizika.

Kelijev Kriterijum predlaže veća ulaganja u zavisnosti od toga koliko se isplati, tj, koliko je vredno, ali takođe znači i da moraš svaki put uzeti u obzir verovatnoću datog ishoda.

Kao što smo videli u prethodnom tutorijalu, vrednost (ili procena rizika) računa se jednostavno na sledeći način:

Vrednost = (% Verovatnoće puta decimalna kvota) minus 100%

Razne Vrste Kelija

Postoji puno izmena na Kelly metod koje su unesene tokom godina, i premda osnova ostaje ista, svaka nova izmena metode nudi svoje uvide.

Full Kelly

Iako je ova metoda dokazana, Full Kelly može biti divljačka vožnja tvog kladioničarskog iskustva i možda predlaže riskatne iznose tvojih uloga. Opušteno može da preporuči ulog od čak 50% tvog ukupnog obrtnog kapitala, što može smanjiti tvoj obrtni kapital drastično, i to za kratko vreme. Sa druge strane, par dobitaka može podići tvoj kapital u nebesa.

Računa se ovako:

Procenat obrtnog kapitala koji ulažeš = Procena rizika podeljena sa (kvota minus 1)

Npr. Sa procenom rizika od 20% i kvotom 2.40 i obrtnim kapitalom od 1000 dinara, Full Kelly metod bi predložio ulog od 143 dinara, ili drugim rečima, 14.3% tvog obrtnog kapitala.

Razlomački Kelly

Ovo je jednostavna i konzervativna izmena Full Kelly metoda gde ulažeš samo određeni deo predloženog uloga. Ovo može biti na primer 50%, poznatiji kao Polu-Kelly, 25% ili Četvrt-Kelly ili bilo koji drugi procenat koji bi opušteno stavio.

Iako bi intuicija rekla da bi ovakav postipak smanjio tvoje dobitke u skladu sa procentom koji odabereš, može se pokazati da je razlomački Kelly zapravo isplativiji od Full Kelly metode, gledajući dugoročno.

Konstantni Kelly

Ovaj je isti kao i Full Kelly metod, ali umesto da predlaže procenat različite visine, on predlaže konstantan procenat. Tako na primer, umesto da predlaže 15% smanjenog ili povećanog kapitala, on predlaže 15% konstantne cifre.

Puno Opklada Istovremeno

Jedna od mana Kelly metoda je situacija u kojoj hoćeš da se kladiš na više utakmica ili mečeva istovremeno.

Recimo da imaš 4 utakmice na koje želiš da se kladiš, a koje se igraju istovremeno. I šta ako je preporučen procenat obrtnog kapitala za Utakmicu A 25%, za Utakmicu B 35%, za Utakmicu C 35% i za Utakmicu D 40%?

To bi ukupno iznelo na ulog od 135% tvog obrtnog kapitala, što je očigledno nemoguće.

Jedno rešenje ovog problema bi bilo da prilagodiš procente proporcionalno tako da možeš da uložiš 100% obrtnog kapitala. Utakmica A bi tada postala 19%, jer je to 25% od 135%, i tako dalje.

Začkoljica sa ovim je pre svega to da opet ulažeš svih 100% svog kapitala na 4 utakmice koje bi, naravno, sve mogle da padnu, a druga je ta da ne daješ istu vrednost od 25% opkladi samo zato što je natrpan dan utakmicama (jer u ovom slučaju 25% postaje 19%), što bi svakako uradio da se kladiš samo na nju.

Jedan od načina da se ovo reši je da iskoristiš razlomački metod tako da bez obzira na koliko utakmica želiš da se kladiš u jednom danu, ukupna cifra teško prelazi 100% tvojih resursa.

Ovo bi lako moglo da prodje, ali kao što znamo, sasvim je moguće da se kladimo na preko 20 utakmica u jednom jedinom danu, što znači da bismo lako došli do svih 100%.

I Šta Onda Predlažemo?

Predlažemo 10% razlomačkog Kelly-a. Ovo ti omogućava da zaštitiš svoj obrtni kapital, a da istovremeno kombinuješ i kladiš se na dosta utakmica svakodnevno.

Ako imaš obrtni kapital od 5000 dinara i kladiš se na ekipu sa kvotom 2.60 , sa procenom rizika 50%, predlažemo da izračunaš koliko treba uložiti na sledeći način:

(Obrtni kapital * Izabrani Procenat) * (Procena rizika podeljena sa (Kvota - 1))
tj. (5000 * 10%) * (30% / 1.60)
(500) * (18.75%)=93.75

Isprobaj Sam

Premda je dosta strategija za menadžment obrtnog kapitala u opticaju, mi verujemo da je Razlomački Kelly metod najbolji, jer uzima u obzir kvote koje se nude, verovatnoću procenjenu za ekipu ili igrača da će dobiti i rezultat vrednosti koji preporučuje iznos uloga koji se stavlja što će optimalizovati vrednost bez rizika za tvoj obrtni kapital i prebrzi kraj tvoje kladioničarke karijere.